THEMA VAN DEZE WEEK: LOGEREN/ KAMPEREN

donderdag 19 maart 2020

Thema LENTE: Ideetjes

Hallo allemaal,

We voelen allemaal dat de lente eraan komt. Het zonnetje begint te schijnen, de vogels fluiten, plantjes schieten weer in bloei.

Hieronder geef ik jullie enkele leuke activiteiten mee in dit thema.

INFO OVER WERKBLAADJES
Op vraag voorzie ik enkele werkblaadjes. Zelf ben ik hier niet zo'n heel grote fan van bij de jongste kleuters, dit omdat ik van mening ben dat spelen en werken met ECHT materiaal veel belangrijker, beter en leerzamer is voor hen. Maar af en toe een 'werkblaadje' kan geen kwaad. Hieronder alvast enkele ideetjes. :)

VAN GROOT NAAR KLEIN

Zoek met je kleuters een aantal bloemen in de tuin, stenen, takjes,... in de tuin of zoek spullen in je huis. Zorg ervoor dat je een 5 tal voorwerpen hebt in verschillende maten.
Laat je kleuter deze eventjes leggen van groot naar klein (of andersom). Begin altijd van Links naar rechts met het leggen van de voorwerpen.

Nadien je je volgende werkjes aanbieden op papier:
(knip het zelf voor je kleuter even uit, indien dit nog niet lukt)


Ook deze kan een leuk alternatief zijn:

ZET IN DE JUISTE VOLGORDE
Knip de prenten even uit voor je kleuter, laat ze de prenten in de juiste volgorde leggen zoals een verhaal. Controleer en laat ze het kleven als het juist is.



OEFENEN MET KLEUREN 
Kijk goed naar het patroon en kleur verder volgens patroon.


Kleur voor je kleuter eventjes de drie bovenste figuren en ze kunnen verder aan de slag.


Kleur de vlaggetjes verder af volgens het patroon.




TELLEN

Zoek naar voorwerpen in de tuin zoals takken, stenen, bloemen, blaadjes. Of zoek naar voorwerpen in huis. Laat je kleuters deze tellen en vergelijk waarvan je het meeste hebt en waarvan het minste.

Ook deze blaadjes kunnen een goede teloefening zijn.
EERSTE BLAADJE: Het schrijven van de juiste letter zullen zal waarschijnlijk nog niet lukken, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel evenveel bolletjes tekenen in het vakje.

Ga even in de tuin en laat ze eens het aantal bomen, bloemen tellen. Hoeveel vogels zie je? 

SCHRIJFPATRONEN
Dit is alvast wat te hoog gegrepen voor sommigen, maar misschien wel een leuke voor diegene die al wat uitdaging willen. 
!! Let er wel op dat je kleuter de juiste pengreep hanteert.



VERGELIJKEN, WAT IS ANDERS, WAT IS HETZELFDE


WERKEN MET SCHADUWEN

Knip voor je kleuter de vakjes even uit en laat ze, de prentjes die bij elkaar horen, naast elkaar kleven. Je kan beginnen met minder figuurtjes, wanneer je merkt dat het moeilijk loopt.


LEUKE KNUTSELWERKJES rond LENTE
Voor wie wil en interesse heeft, post ik hieronder nog een aantal leuke knutselwerkjes. :) Op pinterest kan je nog heeeeeeel veel knutselideetjes vinden.

 
 
 
 
 

Eitjes uitblazen is ook een leuke activiteit. Of eitjes schilderen.

LEUK FILMPJE van ei tot kuiken

Klik HIER.


KOKEN LENTE

Tot slot wil ik jullie nog leuke kookactiviteiten meegeven die je met je kleuter rond dit thema kan doen. We doen dit iedere vrijdag en de kids vinden het alvast fantastisch om mee te helpen.


 
 

Leuk filmpje over konijnenkoekjes: HIER

Ook samen eiersalade maken is leuk.

Wat wij ook ieder jaar doen is eitjes bakken en koken: roerei, spiegelei, zacht gekookt, hard gekookt ei,... maak van alles iets en laat proeven en vertellen wat ze wel/niet lekker vonden.

Ook met eitjes van chocolade kan je dit doen: puur, melk, wit,... welke zijn de lekkerste.

Hopelijk kunnen jullie hier voldoende mee aan de slag. Stuur me gerust een berichtje bij vragen of leuke foto's als jullie iets maakten.

Indien ik nog leuke spelletjes, werkjes,... zie passeren dan stuur ik ze wel even door in de groep.

Alvast veel plezier en succes.

Groetjes en tot snel.

Jolien
x

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TIK TAK in onze klas!

TIK TAK is een bekend Belgisch kinderprogramma dat uitgezonden werd van 1981 tpt 1991op de BRT (nu één). Het programma werd uitgedacht doo...